POTENSI ISI RUMEN SAPI ASAL RUMAH POTONG HEWAN SEBAGAI PAKAN TERNAK RUMINANSIA DI KABUATEN MANOKWARI
DOI:
https://doi.org/10.30862/jipvet.v8i2.18Keywords:
rumen, slaughterhouse, ruminants feed, ManokwariAbstract
The aim of this resarch is to determine the potential of rumen content of cattle from slaughterhouse as ruminants feed in Manokwari District, judging from quantity (fresh and dry weight), Quality (DM and OM content), and physical characteristics. Data of research analyzed by tabulation and T-Test. The results showed that each cow that is cut produces an average rumen content of 8.507, 88 g fresh weight or 1.127,16 g dry weight with DM content 89,14% and OM content 89,83%. The average daily cattle slaughter of 5 tails, so that the contents of the rumen generated as much as 10.595,8 g (10,596 kg) fresh weight or 5.635,8 g (5,636 kg) dry weight with 5,024 kg DM and 4,513 kg OM availability. Characteristics of the rumen content after drying is yellowishbrown , texture varies smooth to coarse and aromatic typical of rumen or dried grass.
Downloads
References
Anggorodi, R. 1994. Ilmu Makanan Ternak Umum. Cetakan Kelima. PT. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta, hal 51-76
Askar, S dan Darwinsyah, L. 1985. Penuntun Analisis Bahan Pakan Ternak. Laboratorium Makanan Ternak. Balai Penelitian Ternak Bogor.
Bidura, I.G.N.G. 2007. Limbah. Pakan Ternak Alternatif dan Aplikasi Teknologi. Buku Ajar. Fakultas Peternakan Universitas Udayana, Denpasar.
Farizaldi (2011). Produktivitas Hijauan Makanan Ternak Pada Lahan Perkebunan Kelapa Sawit Berbagai Kelompok Umur di PTPN 6 Kabupaten Batanghari Provinsi Jambi. Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Peternakan November 2011, Vol. XIV Halaman 69. Fakultas Peternakan Universitas Jambi, Jambi.
Gohl, BO. 1981. Tropical Feed. Food and Agriculture Organization of The United Nation, Rome.
Iyai A.D dan Yaku A., 2015. Identifikasi Sistim Peternakan di Manokwari, Papua Barat- Indonesia. Fakultas Peternakan Universitas Papua Manokwari.
Jasin, I dan Sugiono, 2014. Pengaruh Penambahan Tepung Gaplek dan Isolat Bakteri Asam Laktat dari Cairan Rumen Sapi PO Terhadap Kualitas Silase Rumput Gajah (Pennisetum purpureum). Fakultas Peternakan Universitas Darul Ulum Islamic Centre Sudirman Kampus Undaris Ungaran, Semarang Jawa Tengah. Jurnal Peternakan Indonesia, Juni 2014.
Jovanovic, M. Cuperlvic M. 1977. Nutritive Value Of Rumen Content For Oogastric. Anim Feed Sci and Tech 2:351-360.
Junaidi M., Priyo Sambodo dan Dwi Nurhayati, 2014. Prevalensi Nematoda pada Sapi Bali di Kabupaten Manokwari. Jurusan Nutrisi dan Makanan Ternak FPPK UNIPA, Manokwari.
Koesnoto Soepranianondo, 2002. Dampak Isi Rumen Sapi sebagai Subtitusi Rumput Raja terhadap Produk Metabolit pada Kambing Peranakan Etawa. Disertasi. Universitas Airlangga, Surabaya.
Koesnoto S. 2002. Teknologi Manipulasi Nutrisi Isi Rumen Sapi Menjadi Pakan Ternak Untuk Meningkatkan Produktivitas Dan Kualitas Kambing Peranakan Etawa. Program Pascasarjana, Universitas Airlangga. Surabaya.
Mudita. I.M., Dewi G.A.M.K., Wijana I.W. dan Siti N.W. 2014. Pengaruh Penggunaan Limbah Dan Gulama Tanaman Pangan Melalui Produksi Biosuplemen Berprobiotik Berbasis Limbah Isi Rumen Terhadap Ternak Itik Bali. Laporan Penelitian Hibah Unggulan Udayana, Universitas Udayana, Denpasar.
Mudita, I M., I G.L.O.Cakra, AA.P.P.Wibawa, dan N.W. Siti. 2010. Penggunaan Cairan Rumen Sebagai Bahan Bioinokulan Plus Alternatif serta Pemanfaatannya dalam Optimalisasi Pengembangan Peternakan Berbasis Limbah yang Berwawasan Lingkungan. Laporan Penelitian Hibah Unggulan Udayana, Universitas Udayana, Denpasar.
Muhardi. 2009. Daging Aman, Sehat dan Utuh. Kedaulatan rakyat. Koran harian Jawa Tengah. Diakses dari https://www.academia.edu/ 5433951/Makalah_Daging_Sapi_Glonggongan.
Rahayu, A.S., Megawati, Anzy Fathika Hentyan, Lisa Adiyanti, Andrea Faadillah A. 2013. Pemanfaatan Limbah RPH (isi rumen) Sebagai Penganti Hijauan Pada Ransum dan Efek Pemberian Terhadap Performa dan Produktivitas Kelinci, Laporan Akhir PKM.P. Institut Pertanian Bogor.
Rahayu S.,Dyah Purwaningsih dan Pujianto. 2010. Upaya Mereduksi Daging Sapi Glonggongan Melalui Pelatihan Pembuatan Suplemen Pakan Ternak Dengan Metode Perunut Radioisotop. Di Desa Jatisarono Kecamatan Nanggulan Kabupaten Kulonperogo.
Sandi S, Sahara F, Riswandi. 2011. Nilai Gizi Isi Rumen Sapi yang Difermentasikan Dengan Aspergittas Niger. Prosiding Seminar Nasinonal. Fakultas Pertanian Universitas Sriwijaya.
Sanjaya, L., 1995. Pengaruh penggunaan isi rumen sapi terhadap PBB, konsumsi dan konversi pada ayam pedaging strain loghman. Skripsi. Fakultas Peternakan Universitas Muhammadiyah Malang.
Santosa, U. 1995. Tata Laksana Pemeliharaan Ternak. Penebar Swadaya. Jakarta.
Soeharsono dan R. Tawaf. 1994. Perkembangan Peternakan Sapi Potong dan Kerbau di Indonesia. Fakultas Peternakan, Universitas Padjajaran Bandung.
Soejono M. 1995. Perubahan Struktur dan Kecernaan Jerami Padi Akibat Perlakuan Urea Sebagai Pakan Sapi Potong. [Disertasi]. Univeritas Gajah Mada: Yogyakarta.
Soejono, M. 1991. Analisis dan Evaluasi Pakan. Pusat Antar Universitas Bioteknologi, UGM, Yogyakarta.
Soejosopoetro, B. 2011. Studi tentang pemotongan sapi betina produktif di RPH Malang. Jawa Timur. Ternak Tropika, 12 (1) : 22-26.
Sugeng, B.Y. 2003. Sapi Potong. Penebar Swadaya Jakarta.
Suhermiyati, S. 1984. “Pengujian Cobaan Bahan Limbah RPH dan Ragi Makanan Ternak serta Kombinasinya dalam Ransum Ayam Pedagingâ€. Thesis Fakulta Peternakan IPB, Bogor.
Sutrisno C.I., Nurwantoro, S. Mukodiningsih, Pratiwihardjo, B. Sulistiyanto. 1994. Perbandingan Kelompok-Kelompok Mikrobia Dalam Bolus Sapi dan Kambing. Bull Sintesis 4: 56-75
Tripuratapini S,; IM., Mudita; D. P. M. A., Candrawati. 2015. Kandungan Bahan Kering dan Nutrien Suplemen Berprobiotik Yang Diproduksi Dengan Tingkat Limbah Isi Rumen Berbeda. Program Studi Peternakan, Fakultas Peternakan Universitas Udayana, Denpasar.
Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 41 Tahun 2014 Tentang Perubahanatas Undang -Undang Nomor 18 Tahun 2009 Tentang Peternakan dan Kesehatan Hewan.
Utomo R., S. P. S. Budhi dan I. F. Astuti. 2013. Pengaruh Level Onggok Sebagai Adiktif Terhadap Kualitas Isi Rumen Sapi. Fakultas Peternakan, Universitas Gadjah Mada, Jl. Fauna No. 3, Bulaksumur, Yogyakarta, 55281.
Utomo, R., L. M. Yusiati, U. Umiyasih, Aryogi dan Isnandar. 2007. Pemanfaatan isi rumah potong hewan sebagai pakan alternatif pengganti hijauan. Laporan Penelitian. Universitas Gadjah Mada, Bekerjasama dengan Sekretariat Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian, DEPTAN.
Widodo, W. 2002. Nutrisi dan Pakan Unggas Kontekstual. Fakultas Peternakan-Perikanan Universitas Muhammadiyah, Malang.
Widyawati S. 1995. Pengaruh Lama Pemeraman dan Aras Isi Rumen Terhadap Kualitas Jerami Padi dan Pucuk Tebu. [Tesis]. Yogyakarta. Fakultas Peternakan. Universitas Gajah Mada. Yogyakarta
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
License and Copyright Agreement
In submitting the manuscript to the journal, the authors certify that:
- They are authorized by their co-authors to enter into these arrangements.
- The work described has not been formally published before, except in the form of an abstract or as part of a published lecture, review, thesis, or overlay journal. Please also carefully read Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science) Posting Your Article Policy at https://journal.fapetunipa.ac.id/index.php/JIPVET/publicationethics
- That it is not under consideration for publication elsewhere,
- That its publication has been approved by all the author(s) and by the responsible authorities “tacitly or explicitly“ of the institutes where the work has been carried out.
- They secure the right to reproduce any material that has already been published or copyrighted elsewhere.
- They agree to the following license and copyright agreement.
Copyright
Authors who publish with Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science) agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License (CC BY-NC-SA 4.0) that allows others to share the work with an acknowledgment of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.